m-am mutat

pentru că acei de la google sunt nerușinați și mi-ai blocat blogul pentru mai mult de o săptămână eu m-am mutat de aici

în 3-2-1 vei fi rederecționat spre blogul nou

miercuri, 13 aprilie 2011

decizia v3.0: etic vs. comod


cât de des în viața profesională sau cea personală ne ciocnim de faptul cât de etică este o decizie

spre exemplu: amplasarea unei antene de de unde radio
așa cum e cerut prin lege, sau așa ca cât mai mulți utilizatori a acesteia să poată benefecia de pe urma amplasamentului?

calea eficientă: spre exemplu pe o școală*, multă lume în jur, telefoanele mobile vor prinde binișor
calea etică...dar întâi ce înseamnă etic? pentru mine etic înseamnă onest și conform regulilor generala acceptate de către societate. deci etic ar fi trebuit să nu punem în pericol viața copiilor(regulă general acceptată de societate)și să conștientizăm că impactul unei radio antene asupra organizmelor în dezvoltare poate fi extrem de gravă(onest)

algoritm care poate fi aplicat asupra oricărui element din viață
ce este mai etic într-o relație: să o continui deși știi că pe moment ea reprezintă un impas pentru ambii(comod, nu trebuie să schimbi nimic în viață)sau să încerci să o întrerupi și să vezi ce se va întâmpla(etic dacă ambele părți acceptă)
în cazul unei șosele aglomerate: să o iai pe trotuar pentru că te grăbești(comod)sau să încerci să ajungi în punctul destinației regulamentar(etic)

desigur că în orice caz există întrebări despre rezultat, și orice element etic poate fi pus la îndoială:

  • de ce să sufere cei din școală-loc extrem de aglomerat printre altele, de lipsa antenei, dacă s-ar putea ca semalul să fie mai bun?
  • cum vor privi persoanele afiliate relației(prieteni, rude)o eventuală despărțire, și cât de etic este să îi punem în fața unei alegeri forțate?
  • cât de mult contează să ajungi în puctul X al destinației, și cât de etic este să faci oamenii care te așteaptă să își piardă timpul?
discuția despre comoditate/costuri/etică poate dura mult
oricum totul se va opri în propria definiție a ce este onest și corect-și mare noroc când înțelegerea ta egalează normele societății, deși și acestea uneori pot fi modelate



sursa imagine

*e drept că nu mai pune nimeni antene pe şcoli acum: e interzis prin lege, dar cânva aşa interdicţie nu exista

4 comentarii:

  1. rezulta ca etic este doar win-win?

    RăspundețiȘtergere
  2. oi, chiar ieri vorbeam despre asta intr-un grup. cineva imi demonstra ca nu-i nimic rau in asta ca la o masa sa tragi un aer, sa rigii sau sa spui ca ti-a vomita. trebuie pur si simplu s-o faci si sa-ti ceri iertare :D

    RăspundețiȘtergere
  3. nu. win-win poate fi periculos, pentru că greu se ajunge. uneori rămâne lose pentru cineva, depinde ce preţ de oportunitate este.
    în final nuş aş trece eticul pe faza de win sau lose e ceva mai valoros

    RăspundețiȘtergere
  4. hz, uneori probabil e destul

    RăspundețiȘtergere

text © Nicolae Apostu