m-am mutat

pentru că acei de la google sunt nerușinați și mi-ai blocat blogul pentru mai mult de o săptămână eu m-am mutat de aici

în 3-2-1 vei fi rederecționat spre blogul nou

marți, 23 septembrie 2008

Comunizmul: Idee vs Implementare


Demult mă bântuia acest articol. De vreo 2 ani...
Oamenii in jur tind să se împartă in 2 tabere:
1. Nostalgicii:acei care zic că acum 20 de ani “totul era prin magazine la prețuri convenabile” și că era „Poreadkă”.
2. Realiștii:care afirma că de fapt acel „era totul la prețuri convenabile”, nu era decît o iluzie pentru că statul ne dădea doar ce vroia. „Poreadka” era dictatură care ne lisea de mii de oportunități.
Eu însă indrăznesc sa afirm că dezastrul de atunci nu era o problemă a sistemului, ci a implementatorilor. De ce? Comunizmul ca idee arata ca o lume perfectă: fiecare are un serviciu, fiecare mucește dupa posibilități și primește după necesitate. Nu există furturi, violuri, omoruri; pentru ca toți sunt prieteni și „tovarăși”. Echilibrul economic este asigurat de un control riguros, iar societatea civilă este plină de ONG-uri și chestiuțe frumoase. Unica problemă: Comunizmul nu accepta sexul, mhm, dar las că oamenii erau să se discurce, sunt sigur.

Acum ce a fost cu realizarea?
În primul rând idea s-a utilizat ca o oportunitate de a obține putere nelimitată. Mintea bietului om din europa de est era atât de înfumurată de noile căi ce i le deshidea o viață fară monarhie și vodkă încăt nu a reușit sa observe transformarea idealului într-o unealtă de manipulare.
Celor de la putere le trebuiau bani:” Ahaaa! Hai să-l declarăm pe Moș Ion vrăjmaș a statului pentru ca el are 4 văci și nu vrea (da cine ar fi vrut?) să le cedeze binevol în numele comunizmului! Domnul Doctor, Directorul Școlii și Preotul încep să realizeze ca noi nu construim comunizm ci ne umplem buzunarele? Vrăjmași! În Siberia!”
Biserica in genre-o poveste aparte, biserica le dădea oamenilor spațiu de gândire și oportunitatea de a vedea că idealul nu e ideal, atunci sa o delarăm inafara legii. Pentru cei care nu știu, bisericile inițial nu erau interzise pur și simplu din motive caracteristice conservatismului bisericesc și datorită faptului că preoții erau oameni mai intelegenți biserica a refuzat să accepte noua orânduire. Rezultatul...? Cunoscut deja.
Cel mai trist este faptul că s-a mers peste familii, peste valori omenești. Un bunel de-al meu murit in Siberia, alte rude cu zeci de ani petrecute acolo. Poporul german împarțit in 2-ă(nu contează ce au facut până la asta! aceea e o alta poveste.). Cehoslovacia si Ungaria strivite cu tancuri.
Eu zic că daca se apuca vestul de implementarea comunizmului atunci cu toții eram sa fim pioneri fericiți și purtam insigna cu Churchill sau Ruzvelt pe cămașă, doar din motiv că la ei rezultatul final cel mai des coincide cu idea inițială.
Că sa fac o specificare, Doamne ferește nu chem la o nouă implementare a comunizmului. Gata! E ca apa care a stat prea mult in borcan și prea mult praf și muște moarte stau la suprafață, iar sub ele apa miroase rău căci e bâhlită.
Am vrut doar să arăt incogruența: IDEE-IMPLEMENTARE. Ceea ce la noi se întâmplă cel mai des.
Realitate.

over and out


2 comentarii:

  1. si totusi iti imaginezi la cit de bine a fost implementat acest proces de manipulare in masa daca lumea si in ziua de azi duce dorul acelor vremuri ... sau o fi mintea omului atit de slaba si oarba ...

    nebunie

    RăspundețiȘtergere

text © Nicolae Apostu