m-am mutat

pentru că acei de la google sunt nerușinați și mi-ai blocat blogul pentru mai mult de o săptămână eu m-am mutat de aici

în 3-2-1 vei fi rederecționat spre blogul nou

duminică, 18 octombrie 2009

În căutare de soluţii


vorbeam ieri cu Doina despre faptul că avem prieteni şi cunoscuţi care revin de las tudi sau muncă din vest şi se îmbolnăvesc de sindromul "ce rău e în Moldova trebuie să evadăm de aici"
aici am venit cu două soluţii:
1. îi izolăm de societate, prin internare într-un centru specializat sau prin expediere la originea punctului în care vor să se afle (dar e cam dură asta, iar acum că tindem in UE riscăm să nu ne iasă)
2. o altă soluţie ar fi o recomadare să fie găsită o ocupaţie utilă. în mod normal că ai să zici că ţara asta e plină de idioti odată ce vii dintr-o societate formată, iar tu nu faci nimic decât să primbli străzile şi să observi mârşăvenia!
fraza ce o aud cel ami des ca replică la punctul 2 este: da pentru ce să lucrez dacă tot nimic nu va ieşi. păi dragii mei, dacă noi cei născuti aici nu vom crede atunci cine? acum 500 de ani new york-ul în car toţi râvniţi nu exista dar cineva a crezut. Moldova asta în care trăim există de 20 de ani...eu mai mulţi am!

ţara mea nu străluceţte şi pe alocuri se îneacă în cacat, dar tot eu tre să o scot de acolo nu?

17 comentarii:

  1. -izolati?

    - da nu vi se pare ca oamenii 'astia' va aduc o critica constructiva pe care multi nu o realizeaza?
    oamenii 'astia' trebuie ingrijiti si pastrati, pentru ca nu le este frica ca zica verde in ochi despre tara lor si nu se multumesc cu "e rau da e al meu"

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine ca te descurcat cu febra repede si ai inceput bloggingu.
    ref la articol:
    CRed ca tot incepe de la guvernare, daca ei singuri nu stiu ce sa faca cu tara, cu atit mai mult nu vor sti straturile subalterne. Guvernarea are la dispozitie resurse publice, care trebue sa le injecteze in proiecte ce sa creeze oportunitati si locuri de munca pentru majoritatea populatiei care e intr-o stare defavorizate din lipsa de cunostinte, iar cel mai bine cred ca ar fi in sectorul tehnologiilor informationale pentru ca este platforma tuturor inovatiilor care vor duce tara la o prosperitate exponentiala.

    RăspundețiȘtergere
  3. @fermoar ok ii punem in rezervatii si ii ingijim: le aducem mancare de trei ori pe zi iar in fiecare seara ii spalam e ok asa? oamenii astia mai putin sa dea din gura si mai mult de "experienta acumulata" aplicand=o in munca metionata de mine
    @oleg ai dreptate, am insa 2 "doar ca"
    1. IT-ul cu ce e mai presus ca agricultura in tara asta
    2. don't ask what your country cand do for you, ask yoursef what you can do for your country

    RăspundețiȘtergere
  4. Oleg, ce fel de "totul incepe de la guvernare" în ţara in care instalezi urne de gunoi la tot metrul iar poporul aruncă oricum acolo unde le e mai comod adica fix la juma de metru de picior.

    Tare mulţi din ţara asta n-au bun simţ.
    (asta pentru ca daca ziceam ca moldovenii sunt nesimţiţi avea să zici ca generalizez)

    Noi vorbim de Chisinau sau de sate?
    pentru ca e vorba (metaforic vorbind) de două "ţări" diferite.

    RăspundețiȘtergere
  5. hai sa incepem macar cu Chisinaul...pentru sate inca nu am nici forta nici cunostinte

    RăspundețiȘtergere
  6. @Nicolae fara IT o sa dispara si agricultura in Moldova care nu va putea face fata competitiei din Turcia, Grecia s.a daca observi tendinta.

    Sustin enorm acest concept "arata ce poti face tu pentru tara" dar este o generalizare.
    Omul care sta la piata sau in cimp multe nu va putea face pentru tara, IT tre de bagat in toate familiie moldoveneshti ca sa aiba access la cea mai larga piata sau retea globala, poate fi dificil sau chiar irealizabil dar prin consecventa, rabdare se pot ridica si civilizatii din ripe de gunoi.

    @hodorogea tre sa ai rabdare cu timpul lumea va arunca si in cosul de gunoi nu tre sa faci panica din asta, oricum vine masina de gunoi si stringe din imprejur

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Oleg
    bai in mare parte bune argumente, nu am ce zice
    inafara de "IT tre de bagat in toate familiie moldoveneshti" nu sunt sigur ca realizezi la ce va duce...totul trebuie treptat, eu dimpotriva mi-am facut deja planul de "dezvabuire", si in acelasi timp nu cred ca promovarea unui sigur domeniu duce la prosperitate, e vb de echilbru oarecum, chiar daca in contextul specializarii si diiziunii globale a muncii, eu la fel as putea trage in managemmnt si relatii internationale ca am studii

    apropo poate ti-ar fi interesant:
    http://open-i.md/ o conferinta pe teme IT fara precedent(cel putin asa se planifica) in Moldova

    RăspundețiȘtergere
  8. @nicolae
    IT-ul este o structura logica care serveshte ca business nucleu(un fel de ADN, program) fie in agricultura, managemmnt si relatii internationale si in toate domeniile ale omului. De exemplu poti sa produci soiuri noi de frecte si legume mai calitative nu neaparat sa le produci in masa, pentru ca sint locuri unde se pot produce ele in masa mai efficient decit in moldova, dar pentru asta tre sa lucrezi cu informatia.

    In moldova este nerentabil sa construeshti uzine si fabrici, pentru ca in China si India forta de munca este atit de multa si ieftina, ca si in Romania nu prea se mai construieste ceva. Daca urmareshti datele statistice economice, doar in China si India la moment se inregistreaza inviorarea economica in restul tarilor se mentine recensiune. Deci criza globala daca observi aranjeaza un echilibru in lume.

    Pentru Moldova este o singura solutie, sa produca tehnologii complexe, cele informationale, produse intelectuale pentru ca pe cele fizice le avem in China si India. Deaceea ca sa nu stergem poponetele la italieni si spanioli tre sa aducem IT in in tara. Moldovenii ar putea genera venituri gigantice doar pe reclama daca vor avea conexiuni informationale globale.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Oleg
    da cursul 3 la facultate
    ceva nou? practic, ce ar putea incepe de la tine si nu de la investii de 1000k?

    RăspundețiȘtergere
  10. "ok ii punem in rezervatii si ii ingijim: le aducem mancare de trei ori pe zi iar in fiecare seara ii spalam e ok asa? "
    ironia mu prind bine.

    tu nu te-ai intrebat niciodata de ce oamenii care vin se simt asa?
    de ce anume toti ?

    daca de implimentat experienta acumulata, nu iti da voie tot societatea asta, simplu exemplu la facultate unde te ingroapa de viu daca le propui o alta metoda.

    RăspundețiȘtergere
  11. de cand facultatea a devenit un model pentru mine?
    tu probabil cel mai bine stii atitudinea mea fata de invatamantul din RM
    de ce toti se simt asa?
    pentru ca au vazut ca acolo ii alfel, mai bine si vor BRUSC si aici sa fie
    dar nu e posbil, trebuie sa ajustam la mentalitate, la timp, la sitatia economica, la faptul ca 20 de ani cuiva i-a fost convinabil sa ne tina prosti
    citim carti de mangement ca sa intelegem ce inseamna deosebire culturala;)
    eu nu neg ca la noi e mai rau
    eu doar zic: daca nu eu atunci cine? tara asta are mai putini ani ca mine...vreau sa ii dau o sansa
    uite Oleg cel putin vine cu o solutie si nu critica
    feel the diffrence

    RăspundețiȘtergere
  12. As recomanda sa inceapa toti bloggnig-ul si twitter-itul, facebook optional, sa genereze articole pe orice tema care le este mai aproape de suflet, si pe twitter sau facebook sa creez conexiuni nu doar cu prietenii de facultate dar si cu lumea din exterior, inovatiile vor veni de la sine. Oportunitati sint foarte multe si se poate de generat idei nelimitat. Organizare de brainstorming-uri sint foarte utile la facultati. Eu personal sint orientat pe tehnologii web, dar ele ultimavreme interactioneaza foarte mult cu retelele sociale deaceea incerc sa ma reprofilez adecvat.

    RăspundețiȘtergere
  13. :) Oleg daca as putea sa dau premiu pentru idea saptamanii/lunii tu ai lua-o
    simplu-eficinet si realist care poate duce in ceva bun si stimuleaza folosirea tehnologiilor
    apropo de lincul recomandat chiar ti-as sugera sa incerci poate iese ceva bun si anume pe idea asta vei face proiect
    spor!

    RăspundețiȘtergere
  14. pai atunci nu pune presiune asupra acelora care se simt asa. Este o stare interioara pe care este greu sa o controlezi.
    Este decizia fiecaruia ce si cum sa faca.

    RăspundețiȘtergere
  15. eu nu pun nimic pe nimi:)
    dimpotriva sunt deschis pentru suport si in cautare de solutii, daca ai fi citit posturile mele anterioare ai fi vazut...si iarasi:P tu si fara asta stii

    RăspundețiȘtergere
  16. dragii mei copii, nicolae şi ... (fermoar). fiţi oameni şi nu vă apucaţi de discuţii în public, nu ajută. eu am avut aceeaşi situaţie. a trecut. nicolae, nu ajiută pâinea, treci la biciuşcă (ca la sovetici). fimeile estea pre şi-o ieşit din matcă, li s-o înflat manca în chept.
    ai scris corect. malagheţ.
    P.S. Când bem vin cu plăcinte la Soacră-ta?

    RăspundețiȘtergere
  17. dragul nostru parinte, cum zice parintili voronin "pasol ****n,patsan i ni uci nas jiti!" :D
    eu inca nu am soacra;) po crainei mere oficial asa ca dac ceva intrebarile deja stii tu cui

    RăspundețiȘtergere

text © Nicolae Apostu