m-am mutat

pentru că acei de la google sunt nerușinați și mi-ai blocat blogul pentru mai mult de o săptămână eu m-am mutat de aici

în 3-2-1 vei fi rederecționat spre blogul nou

miercuri, 15 aprilie 2009

Revolutia 2.0 sau revolutionarea 2.0?



ce au fost întâmplările săptămânii trecute în Moldova, o încercare de revoluție împinsa prin web, or un set de evenimente care au revoluționat web-ul ca atare. Eu zic ca a 2-a. Voi reveni asupra ideilor de lovitura de stat sau alte tâmpenii îndrugate de guvernare mai târziu, acum vreau sa ma focusez pe baza evenimentelor petrecute-internetul.
Pentru perioada 6-12 aprilie, dintr-o sursa alternativa de informare internetul, și în special rețelele sociale au devenit numărul 1 în ceea ce tine informarea și comunicarea în jurul evenimentelor. Blogurile și siteurile necontrolate de guvernare au sărit în trafic cel puțin triplu. Ascultasem o emisiune la canalul "Россия" la care un specialist în domeniul securității statale recunoștea ca a fost prima data în care evenimentele pentru prima data se dezvoltau cu o rapiditate atât de înalta. Cu părere de rău au fost și repercusiuni: din cauza vitezei nu am acut și un șofer pe măsura, intrând în plina viteza în provocări și violente.
Îmi aduc aminte ca pe data de 6 când devenise clar ca rezultatul nu e acel la care se așteptase tinerii erau deja 10000 de oameni gata sa iasă. Viteza excepționala.
Tinerii din Republica Moldova, și acei care își fac studiile peste hotare au constituit marea surpriza pentru mine.
1. Demonstrand atitudine civica.
2. Demostrand dorința de a veni asa atunci cand era cel mai greu. Ma gândisem ca nu este pierdut încă totul pentru țara aceasta, pe care continuam sa o iubim necondiționat
3. Surpriza a 3-a a fost dezamagitoare puțin: încă nu știm sa ne aparam drepturile în mod calm, deși...poate asa si trebuia sa se întâmple.
Cel puțin după ce imaginile cu ferestrele sparte a Președenției au făcut ocolul lunii iarăși prin internet, abia atunci vocea unei tari mici s-a făcut auzita.
Revenind la ce scrisesem mai sus: evenimentele din Moldova au revoluționat Internetul ca concept, mult mai mult decât Internetul a participat la revoluția din Moldova.

în loc de P.S.
în același timp spațiul 2.0 din Moldova a sărăcit, blogeri care s-au speriat și și-au închis spațiul, oameni care își șterg poze de pe profile de facebook, sau își schimba numele, sau acei care pur și simplu au renunțat sa scrie ceva pe perioada celor întâmplate. Ma rog fiecare revoluționare cu jertfele sale

7 comentarii:

  1. Azi sunt fara aripi!... ma oboseste privirea suspecta a politistilor pe strada, ma obosesc discutiile interminabile, prin care se cauta " des boucs émissaires" (apropo, mi s-a recomandat sa citesc cartea "Tapul ispasitor" de R. Girard,o fi avind sens?!!!)...
    totusi, chiar de am zis ca nu mai comentez nimic despre asa-zisa "revolutie", am recitit acum gandurile tale verbalizate si...uite eu ce cred: nu este nici o revolutie impinsa prin web si nici o revolutionare a web-ului ca atare. Este totusi un inceput de revolutie, cu sens de schimbare calitativa a intregului sistem. Doar ca revolutia nu s-a consumat odata cu sirul de arestari. E ca un foc ce arde, mocnind de mult, dar abia acum se aprinde cu adevarat. A fost o scinteie doar... nu o explozie!
    Am urmarit si eu emisiunea de pe acel canal rus - chiar mi-a placut teoria iscoadelor sociologice si a ideii ca prin intermediul web-ului evenimentele locale, fiind propagate la nivel global, efectele pot fi amplificate. Imi pot imagina o noua modalitate de a aduna si a mobiliza oamenii. Numai ca astfel de miscari sociale se pot dovedi a fi fara conducatori. Nu mai este un Lenin, un Vladimirescu sa ghideze masele adunate gramada. E doar o idee ce circula si aduna lumea. Am vazut la noi acest efect - oamenii adunati au putut in lipsa unui lider cert sa fie folositi de cel ce a folosit cel mai inteligent iscoadele sociologice. Evenimentele nu au revolutionat internetul, dar cred ca in acest spatiu imens,in RM, in ultimii ani s-au impletit niste retele sociale destul de ramificate, care acum au putut sa isi demonstreze eficienta.
    Deci,pot constata ca web-ul poate fi considerat parte a culturii politice, a politicului in genere. Pt ca am vazut noi, cine stapaneste acest spatiu, poate influenta o forta, care este tineretul.Acesta, ciocnindu-se de niste structuri rigide, de niste institutii in neconcordanta cu elanul sau, a creat o subcultura politica, mult influentat de modelele externe a altor state. Schimbarea si revolutionarea, obsev eu, vin din interiorul unui singur grup social, al tinerilor, care, treptat, emana in intreaga societate impulsuri noi.
    In acest fel, pt ca sistemul politic sa se conserve, el trebuie directionat spre o schimbare generala - REVOLUTIA, care sa armonizeze grupurile sociale predominante.

    RăspundețiȘtergere
  2. scuze daca ti-am luat prea mult spatiu ;) abia dupa ce am postat, am observat ca m-am cam "extins", cu idei de om obosit...

    RăspundețiȘtergere
  3. oh, Cristina ca bine ai zis-o!
    sunt deacord in cele mai multe pucte pe care le-ai atins, oarecum web-ul nu poate fi revolutionat, dar perceptia acestuia a fost, deci si web-ul la fel
    ceea ce tine de lider, sau lipsa lui..sunt deacord si am scris-o si in post, viteza acestei curse e perea mare ca sa poate cinev a sa conduca..desi cred ca e posibil, prin transfuzie, leadership-ul real si online sunt extrem de aproape de intersectie...doar ca apropierea ar putea dura prea mult.
    in ceea ce tine de internet si politica, Obama cred cel ami bine a demostrat ca asta e posibil...de ce sa nu invatam de la cei ce au facut-o?

    RăspundețiȘtergere
  4. la unul dintre organizatorii protestului de luni era scris pe tricou -We love Obama??!!! ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. nu stiam de asta
    nu stiu daca il iubim, dar e un good case practice de transpunere a leadership-ului real in online...

    RăspundețiȘtergere
  6. scuze daca ti-am luat prea mult spatiu ;) abia dupa ce am postat, am observat ca m-am cam "extins", cu idei de om obosit...

    RăspundețiȘtergere
  7. la unul dintre organizatorii protestului de luni era scris pe tricou -We love Obama??!!! ;)

    RăspundețiȘtergere

text © Nicolae Apostu