m-am mutat

pentru că acei de la google sunt nerușinați și mi-ai blocat blogul pentru mai mult de o săptămână eu m-am mutat de aici

în 3-2-1 vei fi rederecționat spre blogul nou

sâmbătă, 22 septembrie 2012

de ce oamenii privesc tv-ul?

pentru că-s săraci. dacă ai venit numai pentru răspuns la întrebarea din titlu, îl ai. tot ce urmează este lirică

eu când eram mai micuț, credeam că să priveșt tv-ul e o prioritatea a bogaților. locuiam într-un bloc cu 4 etaje, la ultimul și unicul televizor din scară era la "tiotea Sara și deadea Monea" de pe același etaj și încă la părinții prietenului meu Sașa de la etajul 1.
în scara de alături nu știam cine are televizor un timp, pentru că eram prea mic să merg acolo. seara uneori ne strângeam fie la primii fie la alții și ne uitam "Prosta Maria" sau alte filme sud-americane difuzate de regulă la 18.00 sau 18.30. aveam vreo 3 ani atunci...

peurmă m-am împreitenit cu frații Serioja și Valera, la dânșii ne duceam cu băieții să ne uităm "camisar Catanio", eram micuț, deși deja eram de tucma 5 ani și tv-ul de acasă mi se cam interzicea, doar dacă juca selecționata României puteam să mă uit după 9, dar în esență nu mai mult de 2 ore pe zi. pe atunci tv-ul era o mare prioritate pentru mine

pe la 9-10, după ce ne-am mutat într-un bloc de 9 etaje, aveam deja un dandy și tv-ul a devenit sursă de interacțiune cu jocurile, și încă Ren-TV după ora 23.00 vineri și sâmbăta.

prin clasa a 7-a sau a 8-a am descoperit frumusețea lecturii și tv-ul plecat pe plan mai secund, să stai cu lanterna sub plapumă să citești despre cei trei tanchiști și câinile lor mi se părea mai palpitant deja.

la o perioadă de vreo 16 ani am început să îmi pun întrebarea: de ce oamenii privesc televizorul?
când mi-am luat primul calculator cu primul meu internet în el tv-ul a mai existat în viața mea doar vreo 14 luni după care mi-am luat rămas bun: prea depresiv, prea lent, prea necontrolabil în emisie. dar întrebarea: de ce alții se uită tot mă domina.
***

acum iată mai sus este răspunsul: oamenii privesc TV-ul pentru că îs săraci. și la propriu, nu  e vorba de săraci spiritual, anume nu au bani de alte distracții, sau timp, sau chef, dar în mare parte dacă nu ai bani. TV-ul îți dă tot: sex, sport, certuri, știri, el poate și decizii în locul tău să ia dacă nu ești gata,

și toate diagonalele astea mari? ai putea întreba, azi majoritatea diagonalelor mari fie prin praf, fie se conectează la filmele preferate ale proprietarilor.

4 comentarii:

  1.  De acum contingeтtul spectatorilor nu mai depinde de statutul lor social , televizorul e accesibil ca și publicitatea din cutia ta poștală. E o deprindere vicioasă, cînd prin ochii larg deschiși și free-antivirus în minte întră informația grijului colectată de Vladimir, Dumitru or altcineva, și frumos trântită de Natalia, Anjăla or alta.E un gen de sărbătoare ”la solicitarea spectatorilor”, da cine gîndește de sărbători ..?
    Mai mult de șase ani nu privesc TV, dar iată taxele pentru audiovizual le plătesc regulat. Neporiadoc...

    RăspundețiȘtergere
  2. @NomadDisqus:disqus neporeadoc

    RăspundețiȘtergere
  3. La terenul de joaca ies mamicile cu picii. Cei mici se joaca, cei mari stau la taifas, cine cu cine se ia. Vorbeam cu o vecina, ajunse vorba la stiri (ce se arata la televizor), eu sunt de parere ca ar trebui pus accent pe pozitivism in stiri, pe o incurajare a lumii de a a face ceva, la care ea mi-a reprosat zicind "Tu stii, stiind la cum traiesc, cind ajung seara acasa, pun televizorul, vad stirile, cu tot complexu de ucideri, sinucideri, violuri, incendii, teracte, prostii politice... imi dau seama ca traiesc destul de bine, e ca o pastila care o iai zi de zi, seara de seara si iti dai seama ca de fapt traiesti bine, iar ceea ce se petrece in politica oricum e minciuna si oricum adevarul despre ceea ce se face acolo tot nu o sa ajunga la oamenii de rind, asa ca mai bine ne cautam de ale noastre."

    RăspundețiȘtergere

text © Nicolae Apostu